Så jämför du SMS-lån

Ett SMS-lån, som även kallas för snabblån kan vara en bra idé om du måste ha pengar till varje pris. Det kan exempelvis handla om att du inte har råd att betala hyran. I det fallet är det bättre att ta ett snabbt lån i stället för att riskera att bli vräkt.

En annan försvarbar situation för att ta ett SMS-lån är om bilen går sönder, och du behöver den för att ta dig till jobbet. Ett SMS-lån är i detta fall bättre än att gå miste om sin primära inkomstkälla.

Men vad är ett SMS-lån egentligen, och varför är det så pass viktigt att jämföra SMS-lån? Svaren på dessa frågor pratar vi mer om i den här artikeln.

 

Läs mer: 7 sätt att stötta ditt fotbollslag

 

Jämför för att hitta det bästa SMS-lånet

Det finns inte mycket oberoende information att hitta om SMS-lån. Inte ens Wikipedia har någon oberoende information att bidra med. Men vem ska man lita på då? Ska man lita på att privata aktörer med vinstintresse klarar av att ge träffsäkra råd och tips?

Ja, i många fall kan du lita på att privata aktörer klarar av att ge dig träffsäkra råd och tips. Dels då svenska lånejämförelsetjänster inte får marknadsföra SMS-lån som ett enkelt sätt att lösa ekonomiska problem, och dels då svenska kreditportaler har allt att vinna på att vara ärliga.

Om de är ärliga får de ett gott rykte, vilket medför att besökarna kommer tillbaka. Det är alltid en bra idé att jämföra SMS-lån via en låneportal, då de ger dig bra information om hur SMS-lån fungerar samt råd gällande när man bör och inte bör ta ett SMS-lån.

Du tjänar även pengar på att jämföra SMS lån. Då räntesatsen varierar kraftigt är det en stor skillnad mellan ett bra SMS-lån med schyssta villkor jämfört med ett dåligt SMS-lån med dolda och/eller höga avgifter. Så att jämföra de bästa smslånen 2021 hos en låneportal är alltid en god idé.

 

Vad är ett SMS-lån?

Ett SMS-lån är en kredit med en kort utbetalningstid och en relativt hög räntesats. Räntan på ett SMS-lån ligger i regel på mellan 15 och 40 %. Det är mer i jämförelse med privatlån och bolån som har en räntesats på cirka 7,5 respektive 1,5 %. Du kan även ta SMS-lån på kvällar och helger.

 

Är ett SMS-lån och snabblån samma sak?

Ett SMS-lån och ett snabblån är båda lånetyper med snabba utbetalningstider. Den största skillnaden är att SMS-lån alltid är högkostnadskrediter, medan snabba lån inte nödvändigtvis behöver vara det. Snabblån kan nämligen vara privatlån med särskilt snabba utebetalningstider.

 

Kan man ta ett SMS-lån utan UC?

Du kan ta ett SMS-lån utan att kreditupplysningsföretaget UC blandas in. För SMS-lån är det nästan alltid en kreditkontroll via Bisnode eller Creditsafe som gäller, vars kreditupplysningar inte påverkar ditt kreditbetyg hos UC. Detta då varken Bisnode eller Creditsafe samarbetar med UC.

 

Hur skiljer sig ett SMS-lån mot ett privatlån?

Ett SMS-lån har en kort utbetalningstid som i regel ligger på mellan 15 minuter och en bankdag. Privatlån har en längre utbetalningstid som i många fall ligger på en till tre dagar. Privatlån är dessutom billigare än snabblån, och privatlån har en längre återbetalningstid än snabblån.

 

Vad händer om man tagit för många SMS-lån?

SMS-lån är en högkostnadskredit som kan vara förödande för din ekonomi om du inte har råd att betala tillbaka dem.

 

2 steg för att ta sig ur den negativa spiralen

  1. Förläng återbetalningstiden för dina SMS-lån. Det är dyrt att förlänga återbetalningstiden, men om du inte har något annat val måste du göra det.
  2. Teckna dig för ett samlingslån. Där du samlar alla dyra småkrediter, med lägre kostnader för lån som följd.

 

Vem tar SMS-lån?

40 procent av de personer som tar SMS-lån är unga personer mellan 18 och 25 år. SMS-låneaktörer har större krav på att kontrollera huruvida den person som tar lånet verkligen har råd att betala tillbaka sin kredit. Det har medfört att skuldsättningen hos unga har minskat.

Men den negativa ekonomiska spiral som SMS-lån kan ge upphov till är fortfarande ett stort problem för många. Trots att en striktare lagstiftning än tidigare existerar, vilket Lawline förtydligar.