7 sätt att stötta ditt fotbollslag

Sedan fotbollen uppfanns har klubbarna varit helt eller delvis beroende av donationer. I den här artikeln ger vi dig 7 konkreta exempel på tillvägagångssätt du kan använda dig av för att stötta det fotbollslag du tycker bäst om.

 

7 sätt att stödja din klubb

  1. Gå på matcher: För att öka klubbens biljettförsäljning.
  2. Köp ett säsongskort: Även om du inte går på alla matcher.
  3. Köp lotter: Detta gynnar i synnerhet mindre fotbollsklubbar.
  4. Köp supporterprylar: Likt en tröja eller en halsduk.
  5. Donera pengar: Så du vet att pengarna går oavkortat till klubben.
  6. Skaffa ett kreditkort: Somliga fotbollsklubbar ger ut kreditkort.
  7. Köp sponsorplats: Om du är företagare.

Nedan pratar vi mer om de exempel som precis givits i större detalj.

 

1. Gå på klubbens matcher

Om du väljer att gå på de matcher som arrangeras får klubben ta del av din biljettavgift, så även en eventuell avgift för parkering samt intäkter för eventuell mat och dryck som du köper på arenaområdet.

 

 

2. Stötta ditt lag genom att köpa ett säsongskort

Om du köper ett säsongskort får klubben en fast inkomst som de kan fördela över året. Säsongsbiljettsförsäljningen utgör en betydande del av en fotbollsklubbs intäkter, så även om du inte tittar på precis varje hemmamatch är ditt ekonomiska bidrag fortfarande av stor vikt.

 

3. Stöd klubben genom att köpa lotter

Mindre fotbollsklubbar finansieras till stor del av lottförsäljning. En lott kostar ofta runt 10 kronor styck, och det är vanligt förekommande att minst hälften av inköpssumman går oavkortat till klubben.

 

4. Köp merchendice

Merchendice, eller supporterprylar likt halsdukar, nallebjörnar eller matchtröjor ger fotbollsklubben ett stort överskott som de bland annat använder till att underhålla arenan och/eller köpa nya spelare. Notera dock att supporterprylar i regel har ett högt pris. För att nämna ett exempel kräver AIK 200 kronor för en vattenflaska i deras supporterhop.

 

Läs mer: Dessa fotbollsspelare tjänar mest

 

5. Donera pengar för att stödja ditt lag

Genom att donera pengar försäkrar du dig om att hela donationsbeloppet går till klubbens kärnverksamhet, vilket inte är fallet när du exempelvis köper lotter eller en supporterpryl. Många klubbar tillåter dessutom att du donerar via Swish.

 

6. Teckna dig för ett kreditkort

Ett flertal större svenska fotbollsklubbar ger ut kreditkort där en viss del av förtjänsten går till klubbverksamheten. De fans som tecknar sig för ett klubbkort får i regel även rabatt på säsongskort, samt möjlighet att delbetala sitt säsongskort utan ränta.

 

7. Sponsra klubben

Om du äger ett företag kan du välja att exempelvis köpa en logotypplats på matchtröjan eller en reklamskylt på fotbollsplanens kort- och/eller långsida. Klubbar avslöjar sällan publikt vad den exakta kostnaden för sponsring ligger på, så om du ämnar sponsra din favoritklubb är det bra att kunna förhandla på ett effektivt sätt.

 

Sambla – ett gott exempel som stöttar fotbollen

Sambla är en låneförmedlare som bland annat förmedlar privatlån, snabblån och billån till privatpersoner. Om man tar ett samlingslån, vilket innebär att man samlar dyra krediter och därmed sänker sina kostnader för lån, så får man mer pengar över varje månad som man exempelvis kan skänka till sin favoritklubb.

Sambla har dessutom sponsrat ett flertal fotbollsklubbar, då de anser att ett levande föreningsliv är någonting gynnar alla.