Så mycket kostar det att spela fotboll

För barn och ungdomar kostar det cirka 5 700 kronor per år att spela fotboll, men årskostnaden skiljer sig dock väsentligt beroende på var i landet ungdomarna spelar samt vilken klubb som ansvarar för träningarna och spelarutvecklingen.

Fotboll är populärt, men ibland lite väl dyrt. I den här artikeln listar vi vanliga kostnadsposter som föreligger såvida ditt barn ämnar spela fotboll i en fotbollsklubb.

  • Kostnad för fotbollsskor: cirka 2 500 kronor såvida ditt barn även har ett par träningsskor utöver matchskorna.
  • Medlemsavgift: Cirka 1 200 kronor årligen. Variationen är dock stor från klubb till klubb.
  • Kostnad för pendling: Cirka 2 000 kronor årligen.
  • Kostnad för matchkläder: Inkluderas i regel i medlemsavgiften.
  • Kostnad elitsatsning: Kostar från 1 000 till 25 000 kronor.

Enligt de beräkningar som angetts ovan kostar det omkring 5 700 kronor att spela fotboll såvida ditt barn inte elitsatar hos en större fotbollsklubb, såsom Hammarby IF.

 

Fotbollsskor

Ett par fotbollsskor av god kvalitet kostar cirka 1 000 kronor hos sportkedjor likt Stadium. Då vi räknar med att ett par fotbollsskor för träning kostar 1 000 kronor och ett par tävlingsskor kostar 1 500 kronor blir årskostnaden för fotbollsskor cirka 2 500 kronor.

Vi räknar med att ett par fotbollsskor håller i ett år, och du kan även spara pengar genom att köpa begagnade fotbollsskor.

 

Klubbavgift

Klubbavgiften för barn och ungdomar som spelar i en medelstor fotbollsklubb ligger på cirka 700 kronor årligen. Hos större fotbollsklubbar, likt AIK, Djurgården och Hammarby kostar det dock mellan 5 000 och 20 000 per år att spela fotboll.

Läs mer: 7 sätt att stötta ditt fotbollslag

Pendlingskostnad

Om vi förutsätter att ditt barn åker bil till träningen och att avståndet tur och retur är 2 mil, är kostnaderna för transport 1 200 kronor årligen beräknat på att 60 träningar genomförs.

Så har vi räknat:

Kostnad att åka bil per mil: 30 kr
Antal träningar årligen: 60
Ditt barn samåker med två andra barn: Årskostnaden blir lägre

Räkneexempel: 2 mil * 60 träningar / 3 = 1 200 kronor årligen.

 

Matchkläder är i regel kostnadsfria

Som rubriken vittnar om betalar i regel sponsorer och/eller klubben för matchkläder för barn och ungdomar. Fotbollsskor inkluderas dock i princip aldrig, men det faktumet har vi redan budgeterat för.

 

Det är dyrt att elitsatsa

Sveriges Radio har fastställt att det kostar 12 000 kronor att elitsatsa i Örebro FF, och cirka 7 000 kronor att elitsatsa hos IFK Göteborg. Samtliga klubbar i Sverige tillämpar dock ett maxtak gällande kostnaden för att elitsatsa, och föräldrar med små ekonomiska tillgångar får i regel möjlighet att endast betala en lägre årsavgift för sina elitsatsande barn.

 

Hur kan man finansiera fotbollsspelande?

Då det kostar över 5 000 kronor per barn och år att spela fotboll kan det vara en utmaning att betala för de kostnadsposter som tillkommer. Nedan pratar vi mer om låneformer som lämpar sig väl för att du ska få en större ekonomisk buffert, så att ditt barn kan spela fotboll.

Du ska även ha i åtanke att ditt barn inte behöver elitsatsa för att ha potential för att bli världens bästa fotbollsspelare.

 

Samla lån

Via jämförelsetjänster för lån såsom Sambla och Lendo kan du samla befintliga lån och därmed få lägre lånekostnader. I regel sjunker räntan med cirka 15 till 20 % såvida du samlar mindre krediter via en webbtjänst som erbjuder samlingslån.

 

Snabblån

Att ta ett snabblån, som ibland även kallas för SMS-lån eller telefonlån, är alltid en dum idé. Även om du kan samla de dyra småkrediterna i efterhand är räntekostnaden mycket hög, ibland mer än 50 % årligen.

 

Skaffa ett kreditkort

Det är en dålig idé att låna pengar med ett kreditkort, men du kan med fördel betala medlemsavgiften med kreditkortet såvida du betalar månadsfakturan till fullo. Om du betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan tillkommer inga kostnader för ränta, vilket innebär att krediten i detta fall är kostnadsfri.

Du måste dock ta ett stort ansvar såvida du väljer att skaffa ett kreditkort, då ett litet kreditbelopp lätt kan växa snabbt såvida du väljer att delbetala skulden över en längre tidsperiod.

Kreditkort kan dock vara fördelaktiga om du använder dem på rätt sätt, och för fotbollsföräldrar som skjutsar sina barn frekvent kan ett så kallat bensinkort som erbjuder bränselrabatter och dessutom är gratis vara en god idé. Det finns även kreditkort som är avsedda för shopping samt resor.

Att välja ett kreditkort som passar för just ditt konsumtionsmönster kan vara en utmaning men jämförelseportalen Kreditkortguiden, vari smidiga guider samt jämförelsetabeller om kreditkort finns tillgängliga, är en bra källa för information när du jämför kreditkort mot varandra.