Vad är ett fritidslån?

Ett fritidslån är ett lån du tar för att kunna köpa exempelvis husvagn, båt eller motorcykel. Det fordon du köper kommer att fungera som säkerhet till långivare och därför kan du med ett fritidslån få en bättre ränta än med ett privatlån.

Då kan du ta ett fritidslån

Ett av de bästa sätten att stötta sin favoritklubb är att gå på alla deras matcher. Brukar du följa med IFK Aspudden på alla deras matcher, oavsett var bortamatchen sker kanske du är i behov av en husvagn eller husbil för att slippa bo på hotell varje gång? Då kan ett fritidslån komma väl till pass.

Ett fritidslån är ungefär som ett billån och hos många banker är billån och fritidslån ett och samma lån, det vill säga att fordonet du köper med de lånade pengarna kommer att ligga som säkerhet för lånet. På så vis kan långivaren ge dig en bättre ränta än om du skulle söka om ett privatlån, som inte har någon säkerhet alls.

Med ett fritidslån kan du vanligtvis köpa husvagn, husbil, snöskoter, båt eller motorcykel och du kan köpa både nytt och begagnat och ändå ha möjlighet att ansöka om lånet.

Att tänka på när du tar ett fritidslån

Ett fritidslån skiljer sig egentligen inte så mycket från andra lån när det gäller vad du behöver tänka på innan du ansöker. De viktigaste sakerna att ha i åtanke när du planerar att ansöka om ett lån är:

  • Behöver du verkligen låna pengar eller kan du spara ihop summan?
  • Hur stort lån behöver du?
  • Att jämföra olika lån för att få bäst villkor
  • Hur mycket har du möjlighet att betala varje månad?

Ett fritidslån kan för många vara det enda sättet att finansiera ett fritidsfordon och kan vara en bra lösning, men ett lån bör aldrig tas ogenomtänkt. Se alltid över din ekonomi och gör en budget på vad du klarar av att betala varje månad, och försök inte att ta ett större lån än det.

Det är alltid bra att jämföra olika lån, eftersom du vill ha krediter till lågt pris och slippa betala onödigt hög ränta. Du vill kunna lägga stor del på amortering eftersom amortering är det enda sättet att betala av lånet på.

Handla alltid fritidsfordon av en seriös återförsäljare

Eftersom fordonet du köper kommer att ligga som säkerhet för lånet, vill du såklart inte riskera att hamna i en sits där fordonet inte var vad du trodde och sedan stå där med stora reparationskostnader, eller i värsta fall med ett lån men med en trasig husbil.

Handla därför alltid endast av seriösa återförsäljare, som kan lämna någon slags garanti på att fritidsfordonet faktiskt håller det skicket det bör göra. Detta gäller speciellt om du själv inte är speciellt kunnig om ämnet.