Styrketräning för fotbollsspelare

Det är krävande att spela fotboll. Snabba löpningar och snabba vändningar varvas med lugnare tempo, vilket ställer krav på din muskulatur. Som fotbollsspelare måste du vara stark i hela kroppen, för att du ska orka prestera i 45 minuter i stöten. Mer specifikt måste din kondition vara på topp, dina muskler likaså.

Du behöver nödvändigtvis inte förbättra din fysik på flådiga gym för att utvecklas som fotbollsspelare. Följ dessa råd så kommer du att bygga upp din kropp så pass väl att det märks på fotbollsplanen.

 

Förbättra din maxstyrka

Det är viktigt att du har en bra maxstyrka i samband med att du spelar försvarsspel; till exempel när en motspelare gör en rush eller vid en nickduell. Du kan förbättra din maxstyrka genom att lyfta tunga vikter som motsvarar 90 % av din maximala kapacitet, tre till fem gånger.

Du kan med fördel använda dig av frivikter likt hantlar samt skivstänger, och om du tränar på gym passar en bänkpress- eller axelpress-maskin väl. Det är även viktigt att du inte är övermodig och tränar med för tunga vikter, om du gör så föreligger en risk för skada, menar Redbull.com.

 

Förbättra din kondition och smidighet

Smidighetsövningar utförs med lätta vikter som du ska kunna lyfta utan besvär. Då denna typ av träning sker i hög hastighet är endast ett fåtal träningsmetoder lämpliga. En medicinboll som du kastar över huvudet passar ypperligt, så även snabba hantelryck med lättare vikter samt höga upphopp med eller utan belastning.

Du bör ha i åtanke att dessa typer av övningar endast lämpar sig för vältränade fotbollsspelare som innehar en bra grundkondition.

 

Hur tränar man under försäsongen?

Under försäsongen bör du passa på att bygga upp en stark och uthållig kropp som har kapacitet att hålla sig skadefri under den kommande säsongen. Du bör inleda försäsongsträningen med att fokusera på lättare styrketräning samt konditionsövningar, för att efter fyra till åtta veckor fokusera på att förbättra din maxstyrka.

På bloggen Lokalfotboll.se kan du lära dig mer om fysträning för fotbollsspelare med hjälp av damfotbollsstjärnan Yohanna Friborg.

 

Träningstips för fotbollsspelare

De bästa fotbollsspelarna tar sin fysträning på allvar, och det bör du också göra. I videon nedan visar youtubern Eddie Yeah hur han förbereder sin kropp för fotbollsplanen.