Bra betalt: dessa 5 fotbollsspelare tjänar mest i världen

Cristiano Ronaldo, Leonel Messi och Zlatan Ibrahimovic har tjänat mest pengar under sina respektive fotbollskarriärer, men den betydligt yngre anfallsstjärnan Neymar Jr kan komma att slå topptrions inkomstrekord i framtiden. Det är i huvudsak spelarnas löner samt sponsoravtal som avgör den totala förmögenheten.

I den här artikeln granskar vi världens rikaste fotbollsspelare, sett till hur mycket pengar de spelat ihop under sina respektive karriärer.

 

#1. Cristiano Ronaldo

 • Samlad förmögenhet: 460 miljoner dollar.
 • Spelarlön: 36 miljoner dollar/år.

Cristiano Ronaldo, eller Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, föddes den femte februari år 1985, och betraktas av många som världens bästa fotbollsspelare. Han har länge spelat för Real Madrid, och vunnit den spanska ligatiteln fem gånger.

Numera återfinns Cristiano Ronaldo i den italienska toppklubben Juventus. Utöver sin spelarlön har Cristiano sponsoravtal med bland annat Nike, Altize och DAZN, menar Goal.com.

 

#2. Leonel Messi

 • Samlad förmögenhet: 400 miljoner dollar.
 • Spelarlön: 34 miljoner dollar/år.

Den lille och spänstige anfallaren Lionel Messi föddes 1987 i Rosario, Argentina. Han är kapten för det argentinska fotbollslandslaget, och har vunnit både Guldskon samt Guldbollen, vilket indikerar att han är en av världens bästa fotbollsspelande.

Messi spelar för Barcelona FC, och hans samlade förmögenhet motsvarar 400 miljoner dollar. Han har idag aktiva sponsoravtal med exempelvis Adidas, MasterCard och Huawei.

 

#3. Zlatan Ibrahimovic

 • Samlad förmögenhet: 190 miljoner dollar.
 • Spelarlön: 7.2 miljoner dollar/år.

Zlatan föddes i Malmö år 1981 och betraktas som en av Europas, om inte världens bästa fotbollsspelare, även om han inte varit den fotbollsspelare som tjänat mest pengar. Under hans karriär har han vunnit 34 utmärkelser, och gjort över 540 mål. I skrivande stund spelar han för AC Milan, men hans landslagskarriär är dock över.

Zlatans totala förmögenhet uppgår till 190 miljoner dollar, och spelarlönen om 7.2 miljoner dollar är något blygsam i jämförelse med de summor som var aktuella under hans storhetstid. Hans sponsoravtal inkluderar bland annat storbolagen Nike, Nivea och Microsoft.

 

#4. Neymar Jr

 • Samlad förmögenhet: 185 miljoner dollar.
 • Spelarlön: 43 miljoner dollar/år.

Neymar Jr föddes år 1992 i Mogi das Cruzes, Brasilien. Han debuterade tidigt i det brasilianska landslaget, och hann spela för Chelsea FC, Manchester City, FC Bayern och Real Madrid, innan han beslutade sig för att teckna avtal med Barcelona. Han är dessutom den mest klart lysande stjärnan i Brasiliens fotbollslandslag, men han har dock inte vunnit något större internationellt mästerskap, likt EM eller VM.

Hans förmögenhet motsvarar omkring 185 miljoner dollar, och samarbetar idag med bland annat McDonalds, Nike och MasterCard. Neymar bör kunna tjäna mer pengar i jämförelse med topptrion då hans fotbollskarriär bör fortskrida i minst 10 år till.

 

#5. Wayne Rooney

 • Samlad förmögenhet: 160 miljoner dollar.
 • Spelarlön: Karriären är avslutad.

Wayne Rooney föddes år 1985 i Croxteth, England. Han har spelat för det engelska fotbollslandslaget, samt klubblagen Derby County, Manchester United och USA-baserade DC United.

Hans professionella fotbollskarriär inleddes som 17-åring, men på grund av hans slitsamma och uppoffrande spelstil blev hans absoluta proffskarriär något kort. Rooney har dock byggt upp en rejäl förmögenhet som motsvarar omkring 160 miljoner dollar. När han var aktiv samarbetade Wayne med bland annat Samsung, Coca Cola och Electronic Arts speldivision; EA Sports.

 

Faiq Bolkiah är världens rikaste fotbollsspelare

 • Samlad förmögenhet: 20 miljarder dollar.
 • Spelarlön: 365 000 dollar/år.

Faiq Bolkiah föddes 1998, och tillhör kungafamiljen i Brunei. Hans pappa, Jefri Bolkiah, är prins och hans farbror, Hassanal Bolkiah, är sultan. Faiq spelar i det Bruneiska landslaget, samt i den brittiska storklubben Leicester City.

Faiq har en beräknad förmögenhet om 20 miljarder dollar. Hans spelarlön är dock högst medioker i jämförelse med riktiga stjärnor likt Cristiano Ronaldo samt Leo Messi. Flådiga sponsoravtal lyser dock med sin frånvaro, men då Bruneis oljetillgångar inte ser ut att sina lär Faiq kunna leva ett flådigt liv i vilket fall.

Vi menar att Faiqs förhållandevis låga lön bidrar till att han inte hör hemma på topplistan, som är reserverad för fotbollsspelare som blivit rika tack vare en lång och lyckosam karriär.