Londons fotbollslag

Den moderna fotbollen föddes i England, och alla stora Londonklubbar beskrivs ofta som nationens fotbollsbubb. Väl där återfinns 5 Premier League-klubbar; Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham Hotspur och West Ham United, men även andradivisionslag såsom Fulham och Millwall.

Men i den här artikeln uppmärksammar vi främst de London-klubbar som spelar i Premier League år 2020. Vi pratar bland annat om var i London de återfinns, samt hur väl de presterat, historiskt sett.

 

Tottenham Hotspur (grundades år 1882)

Fotbollsklubben Tottenham Hotspur, eller bara Spurs, spelar sina hemmamatcher på Tottenham Hotspur Stadium i norra London, och har funnits med sedan den moderna fotbollen uppfanns. De vann FA-cupen för första gången år 1901, och var den första Premier League-klubben som lyckades vinna både ligatiteln och FA-cupen under samma år.

Tottenham räknas generellt som en toppklubb i Premier League, och under årens lopp har de vunnit två Premier League-titlar, åtta FA-cup-titlar, sju FA Community Shield-titlar samt två UEFA-cuptitlar. De har dock inte kammat hem någon Champions League-pokal, även om de kom nära år 2019, då Liverpool visade sig vara för övermäktiga i finalomgången.

 

Arsenal (grundades år 1886)

Arsenal Football Club, eller Bara Arsenal, spelar sina hemmamatcher på Emirates Stadium, i stadsdelen Islington. Klubben grundades 1886, och föreningen har sedan dess vunnit 14 14 FA-cuptitlar, 13 Premier League-titlar, två ligacuptitlar, 15 FA Community Shield-titlar och en Uefa-cuppokal.

Arsenal betraktas som ett topplag i Premier League, och den hitintills längsta storhetstiden ägde rum mellan 1989 till 2005, då laget vann fem ligatitlar och fem FA-cuptitlar. Två säsonger lyckades de göra en ”dubbel”, då de kammade hem både liga- och FA-cuppokalen under samma år. Numera spelar högavlönade fotbollsspelare såsom David Luiz och Mesut Özil i klubben, vilket kan ge upphov till fler topplaceringar för Londonlaget.

 

West Ham (grundades år 1895)

West Ham spelar sina hemmamatcher i stadsdelen Stratford, som är belägen i östra London. Hemmaarenan är sedan 2016 London Stadium, som tar in uppemot 60 000 åskådare.

West Ham är generellt sett inget topplag i Premier League, men de har trots allt vunnit FA-cupen tre gånger; 1964, 1975 och 1980. De har dock inte fått lyfta Premier League-bucklan. Laget har som bäst en tredjeplacering i Premier League, säsongen 1985 till 1986.

 

Chelsea (grundades år 1905)

Chelsea är en av Englands, och i förlängningen Europas mest framgångsrika fotbollsklubbar. De spelar sina hemmamatcher på Stamford Bridge, i stadsdelen Fulham. Under de senaste 20 åren har Chelsea vunnit Premier League-titeln sex gånger, och de är den enda Londonklubben som fått lyfta Champions League-pokalen.

Chelsea betraktas år 2020 som världens sjätte rikaste klubb, med ett uppskattat värde om cirka 2.5 miljarder dollar. Intäktsmässigt rankas klubben som åtta, världen över. År 2018 kammade de hem 428 miljoner euro.

 

Crystal Palace (grundades år 1905)

Crystal Palace är en av Englands äldsta fotbollsklubbar, men för närvarande inget topplag i Premier League. Fotbollslaget återfinns i stadsdelen Selhurst, som är belägen i södra London. Hemmamatcherna spelar de på Selhurst Park, som tar emot strax över 25 000 åskådare.

Crystal Palace har inte vunnit några stora titlar. Deras största prestationer består av två andraplatser i FA-cupen (de förlorade mot Manchester United båda finalomgångarna) samt en tredjeplats i Premier League.

 

Fotbollsklubbar i London – andradivisionen

Följande Londonklubbar spelar i Englands andradivision, dvs. EFL Championship.

Brentford: Grundades år 1889 och spelar på Griffith Park, som tar in strax under 13 000 åskådare.

Charlton Athletic: Grundades år 1905, och spelar på The Valley, som tar in strax över 27 000 åskådare.

Fulham: Grundades 1879, och spelar sina hemmamatcher på Craven Cottage, som har en maxkapacitet om strax under 26 000 åskådare.

Millwall: Grundades 1885, och spelar sina hemmamatcher i The Den, i östra London. Arenan har en maxkapacitet om strax över 20 000 åskådare.

Queens Park Rangers: Grundades år 1882, och spelar på Loftus Road, som tar in strax över 18 000 åskådare.