Världens 5 dyraste fotbollsspelare genom tiderna

När Zlatan Ibrahimovic bytte klubb från Milan till Barcelona betalade det spanska topplaget nästan 70 miljoner euro för anfallsstjärnan, men den summan överskuggas av mer påkostade spelaruppköp av bland annat Neymar, Kylian Mbappe och Cristiano Ronaldo. PSG:s köp av Neymar är för närvarande världens dyraste spelarövergång.

Världens första transfer inom fotbollsvärlden ägde rum år 1883, när Aston Villa köpte Willie Groves och Jack Reynolds för 100 pund. Sedan dess har övergångssummorna ökat drastiskt, för att numera motsvara över en miljard kronor.

I den här artikeln struntar vi i vilka fotbollsspelare som tjänar mest, utan fokuserar istället på världens 5 mest påkostade fotbollsspelare, samt de klubbar som har pengar nog att utföra riktigt stora spelaruppköp.

 

1. Neymar Jr (2.2 miljarder kronor år 2017)

Den franska toppklubben Paris Saint-Germain ville förstärka sitt anfallsspel år 2017, och köpte därför Neymar Jr för hela 222 miljoner euro. Neymar avslutade därmed sitt kontrakt med Barcelona, och lämnade kvar storspelare likt Leonel Messi samt Luiz Suarez. Om vi även räknar in löner och bonusvillkor motsvarar övergången omkring en halv miljard dollar, menar sportportalen ESPN.

Många menar att Neymar valde att byta klubb för att han redan vunnit alla tänkbara titlar, såsom La Liga, Copa del Rey och Champions League.

 

2. Philippe Coutinho (1.7 miljarder kronor år 2018)

Trots att Barcelona är ett av världens mest framgångsrika fotbollslag ville de år 2018 har en förändring. De bestämde sig därför att köpa Philippe Coutinho från Liverpool, för den smått osannolika övergångssumman om 1.7 miljarder kronor.

Coutinho presterade väl i Liverpool, men han gjorde ingen succé i Barcelona. Coutinho är för närvarande utlånad till Bayern Munchen, och Liverpool har ingen brist på bra anfallsspelare, då toppnamn såsom Mohamed Salah, Sadio Mane och Roberto Firmino spelar på toppositionerna.

 

3. Kylian Mbappe (1.6 miljarder kronor år 2017)

Efter att Paris Saint-Germain köpt Neymar för 2.2 miljarder kronor trodde många att kassakistan var tom, men så var inte fallet. Bara några veckor efter Neymar-affären köpte det franska storlaget det unga löftet Kylian Mbappe från Monaco. Av finansiella skäl (Financial Fair Play-reglerna) var PSG tvungna att låna Mbappe under 2017, men året efter var hans klubbflytt permanent.

Mbappe var en starkt bidragande orsak till att Parislaget kunde vinna Ligue 1 två år i följd. Vi menar att Kylian mycket väl kan ta över förstaplatsen på denna lista; för det första är han bara 20 år gammal, för det andra är han en av världens största fotbollstalanger och för det tredje har andra storklubbar kassakistor stora nog för att betala stora summor pengar för anfallsstjärnan.

 

4. Joao Felix (1.5 miljarder kronor år 2019)

Atletico Madrid betraktas ofta som ett av Spaniens bästa klubblag, och i ett försök att förbättra truppen ytterligare köpte de år 2019 Joao Felix, från den portugisiska fotbollsklubben Benfica.

Joao är för närvarande 20 år gammal, och bör räknas som en av Atletico Madrids mest lovande spelare. Vi bör få höra mer om denna fotbollsstjärna i framtiden, då mycket talar för att han kommer att utvecklas till en nyckelspelare i klubben.

 

5. Ousmane Dembele (1.45 miljarder kronor år 2017)

Barcelona tog emot en rejäl sedelbunt i samband med försäljningen av Neymar. En stor del av den summan gick åt för att kunna signera Ousmane Dembele, som innan förvärvet spelade i Borussia Dortmund. Mer specifikt fick Barcelona betala 1.45 miljoner kronor för den nu 23-årige anfallsstjärnan.

Prestationskraven var stora i samband med att Dembele debuterade för Barcelona, och han infriade förväntningarna till en viss del. I skrivande stund har han hunnit göra 20 mål för storklubben, vilket kan beskrivas som en relativt medioker prestation. Mycket talar för att Barcelona kommer att sälja eller låna ut honom inom en snar framtid.